Telefon

+46 79 358 51 27

E-post

annika@aebequiwellness.se

Tillgänglighet

Mån - Sön: 09:00 - 19:00

Varför ska vi massera våra hästar

Hästmassage är en värdefull metod för att bibehålla och förbättra hästarnas hälsa, prestationsförmåga och välbefinnande och ger många fördelar, inklusive (men inte uteslutande):

  1. Förbättrad cirkulation: Förbättrar blodflödet, vilket kan hjälpa till med distributionen av näringsämnen och avlägsnande av slaggprodukter, vilket kan främja allmän hälsa och läkning.
  2. Muskelavslappning: Lindrar muskelspänningar och stelhet, minskar risken för skador och förbättrar flexibilitet och prestanda.
  3. Smärtlindring: Lindrar smärta och obehag, särskilt hos hästar med muskuloskeletala problem eller de som återhämtar sig från skada.
  4. Stressreducering: Främjar avslappning och minskar stress, vilket kan bidra till bättre mentalt välbefinnande och potentiellt förbättrat beteende.
  5. Förbättrad prestanda: Optimerar muskelfunktion och rörelseomfång, vilket kan leda till förbättrad atletisk prestation och uthållighet. För att uppnå detta krävs förstås även god och väl planerad träning. Massagen kan hjälpa till för att det ska gå snabbare och lättare, men träningen är essentiell för all prestandaförbättring.
  6. Tidig upptäckt av problem: Möjliggör tidig identifiering av potentiella hälsoproblem, eftersom regelbunden massage kan avslöja områden med känslighet eller svullnad som kan tyda på underliggande problem.
  7. Förbättrad återhämtning: Hjälper till snabbare återhämtning från ansträngande aktiviteter eller skador genom att främja läkningsprocessen och minska muskelömhet.

Vilka hästar gynnas av massage

ALLA hästar! Hopphästar, dressyrhästar, fälttävlanshästar, fyrspannshästar, skogsmullar, tanthästar, arbetshästar, lektionshästar, islandshästar, westernhästar, travhästar, galopphästar, barnponnys (fyll i själv hästar jag glömt räkna upp….)

När ska man massera (indikation)

Hästmassage kan indikeras av en mängd olika anledningar, inklusive (men inte uteslutande):

  1. Förebyggande vård: För att bibehålla den allmänna muskelhälsa och förhindra att potentiella problem uppstår, för att säkerställa att hästen förblir i optimal kondition. Jag kan inte nog betona vikten av den regelbundna förebyggande behandlingen. Hellre prehab än rehab brukar jag säga….
    Intervall bestäms alltid individuellt beroende på bland annat hästens ålder, arbetsintensitet, exteriör, skadehistorik etc.
  2. Muskelspänning och stelhet
  3. Återhämtning av skador och post-kirurgisk vård: Massage i rehabiliteringsprocessen sker alltid på inrådan av veterinär.
  4. Åldersrelaterade problem: För att stödja äldre hästar med åldersrelaterad stelhet
  5. Före och efter tävling: För att förbereda musklerna inför tävling och för att hjälpa till med återhämtning efteråt, vilket minskar ömhet och trötthet.

När ska man inte massera (kontraindikation)

Massage är oftast bra för hästen, men det finns tillfällen och tillstånd då det är direkt olämpligt:

  1. Sjukdom: En häst med pågående infektion (feber, hosta, snuva etc.) eller generellt nedsatt allmäntillstånd ska inte masseras.
  2. Hälta: Halta hästar masseras endast på veterinärs inrådan. Om hästen vid behandlingstillfället visar sig ha en outredd hälta palperar jag endast hästen för att kunna få ledtrådar till vad som felas. En reducerad kostnad utgår för detta.
  3. Vaccination: Ingen massage inom 21 dagar
  4. Avmaskning: Ingen massage inom 7 dagar
  5. Medicinering: Ingen massage inom:
    Cortison 14 dagar,
    Antiinflammatoriskt (NSAID: Metacam, Fenylbutazon etc.) 7 dagar.
    Övrig medicinering behöver jag kontrollera med FASS eller behandlande veterinär.
  6. Dräktighet: Jag masserar som regel inte dräktiga ston.
  7. Okontrollerade medicinska tillstånd: Om hästen har okontrollerad diabetes, cushings, hjärtproblem etc masseras den endast på veterinärs inrådan.